Horváth Gyula és cigányzenekara

Horváth Gyula és Cigányzenekara


Horváth Gyula prímás cigányzenekar1973.  február 28-án születtem Budapesten. Zenész családból származom, 6 éves korom óta hegedülök. Családom segítsége a mai napig nagyon sokat jelent nekem.
1987-ben sikeresen felvételt nyertem a „Tálentum” Zeneművészeti Szakiskolába. Neves tanáraim közül kiemelném Farkas Gyulát, akit a magyarországi zeneoktatás kiemelkedő alakjának tartok. Középfokú és első felsőfokú végzettségemet is ennek az iskolának a falai között szereztem meg. Tanulmányaim után a Honvéd Együttes zenekarvezetője voltam több mint 10 évig. Ezzel párhuzamosan a Miskolci Zeneművészeti Egyetem hallgatója lettem, ahol tanári és művészi diplomát is szereztem. Szerencsémnek tekintem, hogy már 16 éves koromtól számos hazai és külföldi fellépésen, fesztiválon vehettem részt, ezek közül elsőként a perthi fesztivált kell említenem. Szintén ausztrál emlék, hogy Sidneyben, az Operaházban – elsők között a magyar művészek közül – adódott lehetőségem megmutatni hazám zenéjét. Olaszországban legemlékezetesebb koncertjeim a milanói Scalához kötődnek, ahol két alkalommal is muzsikálhattam. Az Amerikai Egyesült Államokba a Columbia Artist jóvoltából jutottam el koncertezni.
Emlékezetes koncerteket adtam az angliai Magyar Évad Fesztiválján, ill. 2003-ban Kínában a Sanghai Fesztivál keretében. Svájci, lichtensteini fesztiválokon hazámat a jazz műfajában képviseltem. Különlegesen kedves számomra a svájci Der Toggenburger újság, mely címlapján a XXI. század Grapellijének nevez, valamint az Opus 111 klasszikus zenei kiadó igazgatójának – Yolanta Skura-nak – a meghívása egy franciaországi lemezfelvételre. Eddig 28 ország színpadán mutattam meg tudásomat.
Lehetőségem adódott arra, hogy produkciómat bemutathattam II János Pál pápának, Helmut Kohlnak, Harrison Fordnak, Yehudi Menuhinnak, Chick Coreának és a világ számtalan hírességének. Nagyon sok köszönő levelet és okleveleket kaptam, a világ vezető újságjai számoltak be koncertjeimről.


2004-ben a Nemzetközi Vonópárbaj – mint “hegedű Világbajnokság” – győztese lettem, egyben 2004. évben kiemelkedő művészi munkám elismeréseként az „Évad zenésze” kitüntetést kaptam. 2005. évben a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetésében részesültem. Ugyancsak 2005. évben a Honvéd Együttes is elismerésben részesített. 2009-ben a Honvédelmi Minisztérium is emlékéremmel tüntetett ki.
2008. évben a „Who is Who” felvett a bemutatásra érdemes művészek közé.
Eddig tizenkettő önálló cd-t jelentettem meg. Kb. 50 lemezen szólalt meg hegedűjátékom.

 

Légy szociális és oszdd meg weboldalunkat!
This entry was posted in Magyar nóta előadók zenekarok and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.